Zupa botwinka – Składniki: 2 średnie marchewki – ok. 220 g 1 mała pietruszka – ok. 50 g 1 mały kawałek selera – ok. 70 g 1,5 litra bulionu (mięsnego – może być przecedzony rosół, lub warzywnego, np. z tego przepisu: bulion warzywny przepis ) ) 1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze (pęczki młodych buraczków wraz z liśćmi) – ok. 260 g buraczków + ok. 400 g liści botwinki) 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek koperku 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% dodatkowo do podania – opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, kremowe ziemniaki lub ziemniaczki podsmażone, chleb opcjonalnie 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 10 minut (jeśli mamy do dyspozycji młode warzywa, to wrzucamy je równocześnie z botwinką i gotujemy razem, bez wcześniejszego obgotowywania włoszczyzny). My czasami jemy ją ze zwykłymi ugotowanymi ziemniakami, czasem z podsmażonymi, a innym razem z samym chlebem, czy też gotowanym na twardo jajkiem, ale zdecydowanie wersja ze smażonymi ziemniaczkami smakuje mi najbardziej. Przygotować zasmażkę: masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę pszenną, szybko mieszając, a gdy mąka się zarumieni dodać 2-3 łyżki zupy i ponownie wymieszać. Ja z reguły gotuję większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę go w pojemnikach na zapas, by później, w razie potrzeby użyć go jako bazę do sosów i zup. Najlepiej ze smażonymi ziemniaczkami, chociaż czasami też skusimy się na taką zabielaną ze zwykłymi ziemniakami z wody. Zupa botwinka – przepis na pyszną zupę z młodych buraczków. Dodatkowo można również zabielić zupę śmietaną (należy wtedy do kubeczka ze śmietaną wlać kilka łyżek zupy, wymieszać, a następnie powoli wlewać śmietanę do zupy, cały czas mieszając). Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Opcjonalnie można dodać 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy.