Drukuj Risotto ze szparagami i pieczarkami - przepis na risotto 2 serves Składniki 120g ryżu arborio ok. 500 ml bulionu ok. 10 średnich pieczarek pół pęczka białych szparagów szalotka lub średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 50ml białego wina półwytrawnego (można pominąć) 2 garście orzechów laskowych pieprz sól olej kokosowy lub masło Przygotowanie Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. Był przepis na risotto z łososiem, przepis na risotto z groszkiem i kurczakiem, a dziś pora na przepis na risotto ze szparagami i pieczarkami. 3.5.3228 English version Risotto with white asparagus and mushrooms 120g of arborio rice about 500 ml of broth about 10 medium mushrooms half a bunch of white asparagus shallots or medium-sized onion 2 cloves of garlic 50 ml semi-dry white wine (can be skipperd) 2 handfuls of hazelnuts pepper salt coconut oil or butter Peel the garlic and the onion, finely chop. Jeśli posmakuje Ci risotto ze szparagami i pieczarkami to wypróbuj też moje przepisy na: Risotto świetnie się sprawdzi na bezglutenowy obiad lub bezglutenową kolację. Od białych szparagów wolę zielone, ale białymi też nie pogardzę, zwłaszcza jeśli chodzi o krem ze szparagów lub tak jak dziś – risotto ze szparagami i pieczarkami. Szparagi umyj, obierz, odłam zdrewniałe końce i ugotuj na parze - podziel je na 3-cm kawałki, ułóż pionowo w wyższym garnku, wlej do garnka wodę i gotuj pod przykryciem ok. 10-15 min. Przepis na risotto nie raz pojawiał się na moim blogu. Jednak warto poświęcić trochę czasu na risotto, bo za każdym razem może być inne – a to dzięki dodatkom z jakimi wymieszamy ryż. In fry pan melt butter or coconut oil, add chopped shallot and garlic, fry about 5 minutes. Add the rice and when the grains are made transparent, pour wine. As soon as the wine evaporates, pour a spoonful of broth. Na patelni roztop masło lub olej kokosowy, zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Nie mieszaj zbyt energicznie ryżu, raczej delikatnie go gładź łyżką, by nie rozerwać kremowej struktury wytwarzającej się pomiędzy ziarenkami. Wiecie, że ja lubię eksperymenty w kuchni, a risotto świetnie się do takich eksperymentów nadaje. Divide them into 3-cm pieces, place them vertically in a tall pot, pour water into the pot and cook covered for about 10-15 minutes. Na osobnej patelni przesmaż obrane i pokrojone w plastry pieczarki.