Szare japońskie lody sezamowe – bez maszynki, bez jajek, bez gotowania

Karolina
Desery
11.05.2018 14:56
Szare japońskie lody sezamowe – bez maszynki, bez jajek, bez gotowania

Są mocno orzechowe i aromatyczne – japońska pasta z czarnego sezamu, w przeciwieństwie do tahini, robiona jest z całych, nieoczyszczonych ziaren sezamu – wcześniej mocno podprażonych. Lody sezamowe to pyszny japoński wynalazek – w Japonii najczęściej robione są na bazie gotowej, paczkowanej pasty z czarnego sezamu, bardzo ciemniej i charakternej w smaku. Odważamy potrzebną ilość sezamu i prażymy go na patelni o grubym dnie – bez dodatku tłuszczu, co jakiś czas potrząsając patelnią żeby ziarenka równomiernie się ogrzewały. Dodajcie wtedy do niego przy blendowaniu kilka kropli oleju ryżowego (żeby zobaczyć konsystencję kliknijcie w zdęcia – jak zawsze się powiększają). Stary, suchy sezam, który już swoje przeleżał na półce może być za suchy, a pasta nie zacznie się kleić. Do tak naszykowanej czarnej pasty dodajemy zimne mleko skondensowane, wanilię w wybranej postaci, sól i zawartość wysypaną z kapsułek węgla.