Ogórki małosolne na sucho - 1 kg ogórków gruntowych - 1 łyżka soli niejodowanej grubej lu 1 łyżeczka soli miałkiej - 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki - 3 gałązki kopru - 5 ząbków czosnku - 1 łyżeczka ziaren gorczycy - 4 liście laurowe Ogórki umyć i osuszyć. Wystarczy woreczek, sól, chrzan, czosnek nawet koperek zamiast kopru i mamy czy to pod namiotem, na działce, na campingu, kwaterze pyszny dodatek latem czy kanapki. Mimo to jest to bardzo dobry sposób na zrobienie sobie ogórków na wyjedzie kiedy nie mamy dostępu do kamionek, słoików itp. Do dużego woreczka najlepiej z zapięciem strunowym włożyć ogórki, koper, słupki chrzanu, poprzekrawane na połówki ząbki czosnku, gorczycę oraz sól i liście laurowe. Zamknięty worek włożyć do lodówki na 4 godziny, potem wyjąć i pozostawić na 20 godzin w temperaturze pokojowej.