Pasztet mięsny na Wielkanoc

Bernadeta
Wielkanoc
20.03.2018 9:58
Pasztet mięsny na Wielkanoc

Pasztet mięsny wielkanocny kaczka ok 1,5 kg 600 g gęsi (np pierś, udko) lub boczek albo łopatka 250 g wątróbki z drobiowej 4 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka utartej w moździerzu kolendry ½ łyżeczki roztartych ziaren jałowca 2 łyżeczki soli kajzerka 5 jajek Kaczkę i gęś (lub boczek, łopatka) doprawiamy rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę i na samym końcu dodajemy ją delikatnie mieszając, żeby masa stała się puszysta i napowietrzona. Mięso z gęsi, kaczki, wątróbkę i kajzerkę mielimy dwukrotnie w maszynce na małych oczkach. Zaparzamy je w sosie po upieczeniu gęsi dosłownie przez 2 minuty. Co roku na naszym stole obowiązkowym elementem jest pasztet robiony przez moją mamę. Każde mięso osobno układamy w brytfance do pieczenia i pieczemy (dusimy) do miękkości przez ok 2h. Kajzerkę również namaczamy w sosie z gęsi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2017/04/pasztet-miesny-wielkanocny.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta