Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango Składniki: 2,5 kg jabłek 1,5 kg rabarbaru 1 duży owoc mango 1,5 szkl. Owoce przekładamy do dużego garnka, wlewamy na spód wodę, zasypujemy połową cukru i gotujemy na bardzo małym ogniu aż zaczną puszczać sok i się rozpadać. Cały proces gotowania dobrze jest sobie podzielić na etapy – gdy owoce zaczną się robić miękkie wyłączamy gaz i “naparowują pod przykryciem. Wtedy też jest najlepszy moment na ocenę ile jeszcze dodać cukru (bo ta ilość zależy od słodkości owoców i naszych upodobań smakowych). Czekałam tylko, aż się pojawi i znajdę czas 😉 ale żeby dodać mango to już przyszło mi do głowy przy okazji zakupów. Druga była trochę za rzadka (myślę, że było więcej soku w owocach), więc chcąc nie chcąc poratowałam się żel-fixem (po raz pierwszy). Gdy owoce będą już całkowicie rozgotowane można je zblendować (ja tak zrobiłam), ale nie jest to konieczne. Gdy tak się stanie dodajemy miąższ z mango i dalej gotujemy. Nie jest to konsystencja jak ze sklepu (ścisła jak galaretka), ale dla mnie odpowiednia.