Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki – Składniki: 10 rzodkiewek – ok. 200g pół główki białej kapusty (najlepiej młodej) – ok. 500g 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku pół pęczka koperku świeżego Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki – Wykonanie: Białą kapustę umyć, osuszyć, pozbawić grubych łodyg, drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać koperek, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz cukier, sól i pieprz do smaku (ja używam proporcji podanych powyżej, ale wedle upodobań smakowych można dać więcej cukru lub soku z cytryny). Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki – to pyszna propozycja na wiosenna surówkę do obiadu. W ciągu reszty roku można użyć zwykłą, białą kapustę, chociaż z tą młodą surówka jest delikatniejsza i najpyszniejsza :)