Krem pomidorowy z "makaronem" ze szpinakowego naleśnika

Ewa
Zupy
09.05.2018 6:49
Krem pomidorowy z "makaronem" ze szpinakowego naleśnika

Nie jest to taka typowa pomidorówka jaką najczęściej robi się w poniedziałek, na poniedzielnym rosole (dodając do niego koncentrat pomidorowy), tylko gęsta i mocno pomidorowa zupa-krem przygotowana na bazie pomidorów z puszki. Zupa: 3 puszki pomidorów krojonych kilka-kilkanaście listków świeżej bazylii 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki pszennej 250 ml bulionu słodka i ostra papryka mielona sól, pieprz, cukier Naleśniki (około 9 sztuk): 1 szkl. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki (jeśli naleśniki zbyt mocno się przypiekają, należy zmniejszyć temperaturę; naleśniki powinny być zielone i jedynie lekko przyzłocone). Jadłam kiedyś podobną zupę w jednej z moich ulubionych restauracji (nie, nie chodzimy tam często, a jedynie od wielkiego dzwonu, ale zawsze czymś pysznym się zainspirujemy). Kilka z nich przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na cienkie, niezbyt długie paseczki. Zupa podana była z bazyliowym naleśnikiem i tak postanowiłam ją podać – z tą różnicą, że naleśnik jest szpinakowy:) Pod spodem na talerzu są naleśniki pokrojone w paseczki, ale zupa dość dokładnie je przykryła. ;) Pamiętajcie, że pomidory lubią cukier, więc nie bójcie się go dodać do zupy, zwłaszcza jeśli wyda Wam się zbyt kwaśna. Całość bardzo przypadła mi do gustu i nie tylko mi, mąż również kilka razy brał dokładkę, w efekcie czego do wieczora garnek po zupie był puściutki Dodatkowo papryka również fajnie podkręca smak, nie wspominając już o bazylii, która z pomidorami tworzy doskonały duet. Stawiamy na palniku i gotujemy na średnim ogniu aż do zgęstnienia. Przepis na naleśniki z bloga Moje Wypieki W rondelku lub na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cebulę. Pozostałe naleśniki można odłożyć i zjeść np na kolację. Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/05/09/krem-pomidorowy-z-makaronem-ze-szpinakowego-nalesnika/