Gotowy ocet powinien pięknie pachnieć jabłkami, jeśli pachnie drożdżami, to znaczy, ze jeszcze nie jest dojrzały. Domowy ocet jabłkowy Składniki: 1000 g jabłek 1000 ml wody 4 łyżki cukru 2 gałązki rozmarynu 2 listki laurowe Wykonanie: Naturalny ocet jabłkowy jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju marynat do warzyw i mięsa lub jako składnik sosów do sałatek. Jeśli podczas procesu fermentacji pojawi się pleśń, nasz ocet trzeba od razu wylać. Okazuje się, że przygotowanie w domu octu jabłkowego jest banalnie proste. Bardzo istotne jest to, aby jabłka nie wystawały ponad wodę, bo zaczną pleśnieć. Można go wtedy zostawić jeszcze na tydzień w odkrytej butelce, aż przestaną się pojawiać bąbelki. W zależności od tego jak słodkie są jabłka fermentacja potrwa 3-5 tygodni. Gdy płyn przestanie się pienić ocet jest gotowy. Gotowy ocet powinien być mętny i pięknie pachnieć jabłkami.