Wiele produktów spożywczych podbija drogocenne właściwości innych, jeśli jemy je razem. Łączenie różnych substancji wspomaga wchłanianie składników odżywczych oraz odchudzanie. Jednak na początku warto wiedzieć, czego nie łączyć w posiłkach:
-Owoce + cukier, np. truskawki z bitą śmietaną.
-Węglowodany + białko + tłuszcze, np. tłusty hamburger.
-2 typy białek, np. jajka i bekon.
Jak łączyć produkty, aby uzyskać z nich maksimum wartości odżywczych i wspomagać odchudzanie?
#Warzywa i jajka
Udowodniono naukowo, iż jajko ułatwia wchłanianie karotenoidów z owoców. Są to bardzo zdrowe przeciwutleniacze, które nie tylko wspomagają odchudzanie, ale również poprawiają stan skóry, wzroku i zapobiegają powstawaniu nowotworów.
#Tuńczyk i imbir
Tuńczyk zawiera kwasy Omega-3, które doskonale wpływają na proces odchudzania. Imbir natomiast łagodzi wzdęcia i przyspiesza trawienie. Razem stanowią więc świetne połączenie zmniejszające obwód brzucha.
#Melon i winogrona
Melon pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Winogrona natomiast zawierają przeciwutleniacze, które przyspieszają proces odchudzania i zmniejszają powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie.
#Kurczak i pieprz cayenne
Kurczak zawiera cenne białka, które długo się trawią i pozostawiają uczucie sytości. Pieprz cayenne z kolei przyspiesza spalanie tłuszczu i zwiększa termogenezę organizmu.
#Kawa i cynamon
Cynamon wspomaga odchudzanie, poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom. Kawa zmniejsza apetyt i zawiera przeciwutleniacze. Warto więc sięgnąć po kawę z cynamonem kiedy najdzie cię ochota na podjadanie.