Czosnek należy do grupy najzdrowszych produktów na świecie. Jego wyjątkowy smak, aromat i właściwości zdrowotne sprawiły, że stał się bardzo popularny w większości krajów. Ta popularność skłoniła kraje takie jak Chiny do produkcji dużej ilości czosnku małym kosztem, co znacząco pogarsza jego jakość.
Czasami w sklepach możemy znaleźć czosnek pochodzenia chińskiego, jednak z uprawy ekologicznej. Czy warto go kupować? Odpowiedź brzmi: nie, a to dlatego, że ekologiczne uprawy w Chinach nie są dobrze uregulowane prawnie. Z tego względu wciąż nie wiemy, co jemy.
Jak wiec odróżnić czosnek sprowadzany z Chin?
#Kolor
Czosnek sprowadzany z Chin ma nienaturalnie jasny, biały kolor. Opryskiwany jest on różnymi chemikaliami, które zapobiegają kwitnięciu. Dzięki temu dłużej może leżeć on na sklepowych półkach. Stosuje się również chlor do dodatkowego wybielenia. Dzieje się tak dlatego, że sprzedawcy uważają, iż brak naturalnych plam na czosnku przyciągnie klientów. Im „brzydsza” skórka czosnku, tym większe prawdopodobieństwo, że czosnek pochodzi z polskich upraw.
#Smak
Polski czosnek będzie miał bardziej intensywny smak i aromat. Ma to związek z tym, że rośnie on naturalnie i nie jest zbyt duży.
#Waga
Czosnek chiński będzie większy niż czosnek polski, jednak będzie przy tym dużo lżejszy. W ten sposób koszt transportu spada.
#Korzeń
Polski czosnek zazwyczaj ma u nasady główki resztki korzenia. Ten pochodzący z Chin dokładnie wyczyszczony jest z korzenia.
#Miejsce zakupu
80% czosnku znajdującego się w supermarketach to czosnek pochodzący z Chin. Jeśli zależy ci na posiadaniu naturalnie zdrowego czosnku o niezwykłych właściwościach – znajdź lokalnego rolnika. Często można spotkać ich na małych targach.
Możesz również posadzić w domu własny czosnek.
Jak to zrobić? Odpowiedź znajdziesz tutaj.