Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym

Obiad
02.05.2018 13:05
Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym

Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym ½ kg chudej łaty wołowej 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 brokuł 1 szklanka wywaru ( najlepiej wołowego ale może też być warzywny) SOS 1/3 szklanki sosu sojowego, 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki mąki z tapioki (lub mąki ziemniaczanej) 1 łyżka (lub więcej) ostrego sosu chilli do podania: ryż jaśminowy i ziarna sezamu. Dziś lekko orientalne smaki - wołowina smażona z brokułami w sosie słodko kwaśnym na bazie sosu sojowego, brązowego cukru i chilli. Łatę okroić z tłuszczu i żylastych kawałków, owinąć folią spożywczą, żeby zachowała okrągły kształt i zamrozić - następnie lekko odmrozić i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Brokuły umyć i pokroić na różyczki Na patelnię dodać resztę oleju, wrzucić czosnek i lekko podsmażyć a następnie dodać brokuły. Ale po okrojeniu z tłuszczu i żylastych kawałków i pokrojeniu w baardzo cienkie plasterki ( najlepiej po uprzednim zamrożeniu) będzie idealna do tego dania. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć połowę wołowiny z obu stron na brązowo. Mrożenie jest wyłącznie w celu ułatwienia krojenia, ale jak macie bardzo ostry nóż oraz wprawę w krojeniu mięsa możecie pokroić bez mrożenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2018/04/woowina-z-brokuami-w-sosie-sodko-ostrym.html