American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Składniki potrzebne do przygotowania american cookies, czyli amerykańskich ciastek z czekoladą: 100 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru (może być biały lub pół na pół z cukrem trzcinowym demerara) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja waniliowa szczypta soli 200 - 300 g drobno posiekanej czekolady (białej i ciemnej), czekoladowych groszków, lentilków itp. Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! są chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Miękkie masło trzeba utrzeć mikserem lub pałką na puch, dodać cukier i dalej ubijać Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmuje z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne. Do formowania kulek można użyć gałkownicy lub toczyć je w dłoniach z kopiatej łyżki ciasta każdą. Najlepsze w nich jest to, że są naprawdę proste do zrobienia i nie wymagają żadnych wyszukanych dodatków ani sprzętów kuchennych. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka.