Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste: Składniki: 500 g marchwi/buraka sproszkowana słodka i ostra papryka 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Warzywa pokroić w cienkie plasterki, posmarować z obu stron oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka. I chociaż ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu oraz chęci, to zarówno smak, jak i świadomość, że jemy zdrowo są najlepszą rekompensatą za podjęcie wyzwania – zachęca nas Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse, i przypomina – Warto jednak wyrabiać w sobie silną wolę i zamiast stosować takie przekąski jako usprawiedliwienie, wykorzystać je jako dodatek do drugiego śniadania lub podwieczorku. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ich ilością ze względu na wysoką kaloryczność; pestki słonecznika i dyni – te ziarna są źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Frytki z warzyw korzeniowych Frytki z warzyw korzeniowych to świetna alternatywa dla klasycznych ziemniaczanych, które smaży się na oleju. Jeśli nie możesz powstrzymać się od małego co nie co warto zadbać, aby karą za uleganie pokusie nie były problemy trawienne i dodatkowe kilogramy na wadze. Jeśli to tylko możliwe, warto je jeść ze skórką; marchew – jest bogatym źródłem beta-karotenu, korzystnie oddziałuje na żołądek, pomaga pozbyć się zaparć i wzdęć. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką: rodzynki – nie tylko zaspokajają głód na słodycze, ale jednocześnie wzmacniają kości, bo zawierają dużo wapnia i sprzyjają obniżaniu poziom cholesterolu. Ze względu na wyższą temperaturę, do pieczenia lepiej użyć oleju rzepakowego niż oliwy z oliwek, która ma niski punkt dymienia. Składniki: 250 g suchej ciecierzycy przyprawy (czubryca zielona, papryka) 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć przez 8 godzin (najlepiej zalać wodą na noc). Składniki: 200 g ugotowanej kaszy jaglanej szklanka płatków teff 280 g pieczarek 4 łyżki siemienia lnianego 1-2 garście świeżego szpinaku 6 ząbków czosnku, oliwki, zioła i przyprawy – wybierz te ulubione Sposób przygotowania: Zmielić siemię. Piec około pół godziny w temperaturze 200°C. Zdrowe przekąski na już Ze względu na zawartość magnezu są polecane osobom narażonym na stres i pracującym umysłowo. Bywa, że nachodzi Cię ochota na coś, ale nie masz czasu, żeby przygotować którąś z powyższych propozycji. Dobry jogurt zawiera tylko mleko i szczepy bakterii; jabłka – polecane zwłaszcza odchudzającym się, ale nie należy ich jeść przed snem. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler otarty tymianek 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w słupki. Chipsy z warzyw i owoców Tych chipsów nie zobaczysz w garnku pełnym oleju! Piec około 40 minut w 150ºC, a następnie przez 20 minut w 170ºC. Te z suszonych buraków, jabłek, marchewki czy banana możesz już kupić w większości sklepów. Dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia powinniśmy zjadać pięć posiłków dziennie i zrezygnować z podjadania w międzyczasie. Piec w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut.