Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone 5 jajek 120 g cukru pudru 120 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 ml śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki cappuccino (u mnie o smaku rumowym) Spróbujcie :)Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder. Schłodzoną śmietankę ubijamy przez pierwszą minutę na wolnych obrotach a potem na szybszych obrotach. Blachę (półkę) z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto delikatnie wyrównując. Biszkopt rozwijamy i nakładamy nasz krem zostawiając 2 cm wolnego miejsca przy krawędzi, aby krem przy zwijaniu nie wypłynął. Biszkopt, jeszcze ciepły, zwija się w ściereczkę i to cała filozofia :) Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut aż się delikatnie zarumieni. Zaraz po upieczeniu ciepły biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę papierem do góry. Zawijamy roladę w folię spożywczą lub aluminiową i schładzamy w lodówce.