Składniki: * schab 6 lekko rozbitych kotletów ok. 500 g * papryka * mała marchewka * cebula * 2 szklanki gorącej wody + pół szklanki zimnej do rozdrobienia z mąką i śmietaną * Całość zalewamy dwiema szklankami gorącej wody ( wody tyle aby przykryła warzywa i mięso- jeśli w trakcie gotowania woda odparuje dolewamy) i całość dusimy przez 30 minut. Kotlety smażymy na głębokiej patelni przez chwilę z każdej strony na mocnym ogniu. Schab przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi z obydwu stron i odstawiamy do lodówki na pół godziny. łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * papryka słodka łyżeczka * zioła prowansalskie * papryka wędzona 1/2 łyżeczki * olej do smażenia * natka pietruszki Przygotowanie: Na koniec dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę przez ok. 3 minuty. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Pod koniec gotowania rozdrabiamy mąkę ze śmietaną w wodzie ( pół szklanki ).