ZDROWE GRILLOWANIE – zasady i przepisy dietetyczne

Przekąski

28.04.2018 20:30

ZDROWE GRILLOWANIE – zasady i przepisy dietetyczne

Dietetyczne grillowanie – co zrobić, by grillowanie było zdrowsze? - w miarę możliwości wybierać grille elektryczne lub gazowe zamiast tradycyjnych – można z nich korzystać w zamkniętych pomieszczeniach, nie ma dymu oraz spalonego tłuszczu obfitego w niebezpieczne dla organizmu związki, - w przypadku wykorzystania grilla węglowego używać węgla drzewnego lub drewna liściastego, unikać szyszek, gałęzi i drewna iglastego – ich dym zawiera wiele niezdrowych substancji, - przed każdym grillowaniem należy dokładnie wyczyścić ruszt – pozostałe na nim resztki tłuszczu mogą być źródłem wielu toksycznych i szkodliwych dla zdrowia substancji, - warto poświęcić więcej czasu na rozpalanie grilla i nie używać gotowych rozpałek, malowanego lub lakierowanego drewna, kolorowych gazet, kartonów, nafty czy ropy – ich spalanie powoduje wytwarzanie sporej ilości sadzy i toksyn oraz niekorzystnie wpływa na nasz organizm, - stosować tacki lub folię aluminiową lub stalową – zmniejszą ryzyko skapywania tłuszczu na rozżarzone węgle, który spalając się wytwarza rakotwórcze związki przenikające wraz z dymem do żywności, - nie dodawać tłuszczu podczas grillowania, - grillować nad żarzącymi się węglami, unikać kontaktu żywności z płomieniem, - nie przypalać jedzenia, kontrolować czas grillowania i stopień wysmażenia – w zwęglonych produktach znajdują się szkodliwe dla zdrowia substancje, - nie grillować mrożonego mięsa – jego powierzchnia ulegnie spaleniu, a w środku w dalszym ciągu będzie surowe, - wybierać produkty świeże zamiast dań gotowych, - przygotować własne marynaty na bazie oliwy, miodu, musztardy, czosnku, ulubionych ziół i przypraw – nadadzą aromat i kruchość mięsu, skrócą czas pieczenia, zmniejszą ilość kapiącego tłuszczu i szkodliwych substancji w powstającym dymie, - surowe produkty mięsne przechowywać w niskiej temperaturze, np. lodówkach turystycznych, - grillowane produkty trzymać z dala od surowego mięsa i ryb, używać osobnych sztućców, - na ruszt wrzucać nie tylko kiełbasę, kaszankę i karkówkę – indyk, kurczak, ryby, owoce morza, warzywa i owoce smakują równie dobrze i są o wiele zdrowszym wyborem, - mięso i ryby podawać ze świeżymi sałatkami, ziołami i/lub lekkimi sosami na bazie jogurtu naturalnego zamiast majonezu. Grillowany FILET Z ŁOSOSIA w salsie z mango - filet z łososia - 1 łyżka oleju rzepakowego - pieprz, bazylia - 1/2 mango (120 g) - 1 łyżeczka startego imbiru - 1 duży pomidor - 1 łyżeczka soku z cytryny - pęczek świeżej kolendry i mięty - 1 łyżka oleju rzepakowego - pieprz Łososia natrzyj pieprzem i olejem, grilluj na tacce po obu stronach. Grillowane SZASZŁYKI Z KURCZAKA z pomidorami i dipem śmietankowym - pierś z kurczaka - garść pomidorków koktajlowych - kilka suszonych pomidorów - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów - bazylia, pieprz - serek śmietankowy (np. Bieluch) - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - 1 ząbek czosnku - pieprz Mięso umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Podawaj z dipem śmietankowym (serek zmieszaj ze szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem oraz pieprzem), pieczonym chlebem/ziemniakiem/warzywami. GRILLOWANE WARZYWA z sosem czosnkowym - 2 marchewki - 2 buraki - 2 cukinie lub bakłażany - 2 selery - 2 łyżki oleju rzepakowego - zioła prowansalskie - jogurt naturalny - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz Warzywa pokrój w słupki, polej olejem wymieszanym z ziołami. Grillowane SZASZŁYKI Z INDYKA I WARZYW z sosem tzatziki - filet z indyka - papryka czerwona - cukinia lub bakłażan - cebula - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka soku z cytryny - pieprz, sól, papryka słodka - jogurt grecki lekki - 1 ogórek zielony - 3 ząbki czosnku Grillowany PSTRĄG POMIDOROWY z cebulką - 2 sztuki pstrąga lub innej ryby - 4 średnie pomidory - 2 cebule - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki soku z cytryny - świeża kolendra lub natka pietruszki - sól, pieprz Podawaj z brązowym ryżem/kaszą kuskus i salsą z mango (zmieszaj cebulę pokrojoną w piórka, mango pokrojone w kostkę, starty imbir, sok z cytryny, posiekaną miętę i kolendrę, olej oraz pieprz). Grillowany FILET DROBIOWY w bazyliowym pesto - filet z kurczaka lub indyka - garść świeżych listków bazylii - 2 łyżki orzeszków pinii - 1-2 łyżki oleju - 1 ząbek czosnku - pieprz Filet umyj i osusz. Następnie natnij je w poprzek w 3 miejscach po obu stronach, nasmaruj olejem, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Podawaj z sosem tzatziki (jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na grubych oczkach ogórkiem), pieczonym ziemniakiem/pieczywem pełnoziarnistym i sałatką ze świeżych warzyw. Grillowane SZASZŁYKI Z KREWETKAMI i cukinią - 10 sporych krewetek - 2 średnie cukinie - 2 ząbki czosnku - świeża natka pietruszki - 3-4 łyżki oleju - sól, pieprz Krewetki oczyść, obgotuj i osusz. Grilluj na tacce lub w folii z obu stron przez około 3 minuty. Podawaj z grillowanym pieczywem i sosem czosnkowym (wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu) lub jako dodatek do dań mięsnych. Następnie zmieszaj w misce z olejem, posiekanym czosnkiem, bazylią i pieprzem, odstaw do lodówki na godzinę. Nabijaj kurczaka na przemian z warzywami wg uznania i grilluj na tacce. Nabijaj kawałki kurczaka na przemian z pomidorkami koktajlowymi, suszonymi i cebulą pokrojoną w ósemki. Następnie natrzyj marynatą z czosnku, pietruszki, soli, pieprzu i oleju, odstaw na 15 minut. Grillowanie nie należy do najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków, ale czy słyszał ktoś o letniej imprezie plenerowej spędzonej na gotowaniu na parze ze znajomymi?

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaczna-dieta.pl/zdrowe-grillowanie-zasady-i-przepisy/