semoliny (mąki z pszenicy durum) - 4 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżeczka do dekoracji - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szkl. letniego mleka Syrop z limoncello - 1 szkl. Nasącz bardzo obficie syropem, na wierzchu ułóż kandyzowane plastry cytryny, posyp odrobiną sezamu i skórką startą z połówki limonki. Wsyp semolinę z sezamem, 1 łyżkę całego sezamu, wlej mleko. Gdy cukier się rozpuści dodaj 2 cytryny i pół limonki pokrojone w cienkie plasterki. Wyjmij z pieca i postaw na ręczniku mocno zmoczonym zimną wodą. 1 łyżkę sezamu pozostaw w całych ziarenkach. cukru - 2 łyżki pasty sezamowej tahini - 1,5 szkl. likieru limoncello - 2 cytryny - 1 limonka Semolinę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i zmielonym sezamem. Wodę na syrop zagotuj z cukrem. Odłóż 1 łyżeczkę uprażonego sezamu do dekoracji. Zdejmij z ognia, wlej limoncello i odstaw do wystudzenia.