szklanka ciepłego mleka Ciasto: * 2 i 1/4 szklanki mąki * 3 łyżki oleju * 3 łyżki cukru * 2 jajka * łyżeczka cukru z wanilią kruszonka: * 200 g mąki * 100 g masła * 100 g cukru pudru Owoce: * rabarbar 400 g * 2 łyżki cukru Przygotowanie: Zaczyn- Do miski wsypać pokruszone drożdże dodać, cukier, mąkę oraz szklankę ciepłego mleka. Kruszonka - W głębokim talerzu lub misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę: mąkę, masło, cukier i wyrabiamy, aż powstaną grudki z ciasta. Składniki: ( blaszka 25x35 cm) zaczyn: * 20 g świeżych drożdży * łyżka cukru * łyżka mąki * Wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia ( najlepiej w ciepłe miejsce). Ciasto- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, olej, cukry, jajka oraz gotowy zaczyn. Zasypać go dwiema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny.