Śniadaniowe maślane croissanty

Picante-

Śniadania

27.04.2018 9:35

Śniadaniowe maślane croissanty

Nie przedłużamy już, a życzymy smacznego :-) A poniżej przepis na rogaliki: Składniki: ⦁ 500 g mąki pszennej typ 450 ⦁ 30 g świeżych drożdży ⦁ 3 łyżki cukru ⦁ 125 ml zsiadłego mleka ⦁ 125 ml ciepłego mleka ⦁ 200 g bardzo miękkiego masła ⦁ 1 jajko ⦁ 1 żółtko do ciasta Aby przygotować kawę z dripa, potrzebujemy: - zmieloną porcję kawy - powinna być zmielona dość grubo (grubiej niż do kawiarki), przez porcję rozumie się 1g kawy na 15g wody - gorącą (ale nie wrzącą! temp. powinna oscylować w granicach 90C) wodę w proporcji jak powyżej - drip z papierowym filtrem oraz kubek, do którego będzie się przelewała kawa - może Wam się przydać także stoper :-) Ustawiamy na kubku drip, wkładamy do niego papierowy filtr i przelewamy gorącą wodą (takie przelanie filtra prze dodaniem kawy jest bardzo istotne ponieważ po pierwsze rozgrzewamy urządzenie, a po drugie dzięki temu nasza kawa nie będzie miała papierowego posmaku). Z kawą jest bardzo podobnie jak z winem - najlepiej smakuje w towarzystwie posiłku, ale odpowiednio dobranego. Na początek wlewamy tylko trochę wody (tak by przykryć kawę) i czekamy około 30 sekund (w ten sposób drobinki kawy otwierają się i uwalniają swój smak. Każdą z nich wałkujemy na jednakowej wielkości placek, który smarujemy masłem i układamy jeden na drugim (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Ta metoda parzenia polega na przelewaniu zmielonych ziaren kawy wodą przy użyciu filtra (drip z angielskiego oznacza kapanie). Idealna właśnie do śniadań, świetnie komponuje się z maślanymi smakami, np. z muffinkami, croissantami, ale też ciastem marchewkowym czy granolą. W punktach Starbucks możecie wybrać najróżniejsze rodzaje kaw, barista na pewno pomoże Wam w kwestii smaku i wspólnie wybierzecie dla siebie najodpowiedniejszą mieszankę. Dziś chcielibyśmy spędzić z Wami piątkowy poranek w towarzystwie maślanych rogalików i kubka pysznej, pachnącej kawy. Następnie wsypujemy porcję kawy i przelewamy ją wodą, okrężnymi ruchami nalewając ją do urządzenia (polewając kawę, a nie ścianki filtra). Tak przygotowane placki ponownie wałkujemy na kształt koła, które kroimy na trójkąty (około 6-8). Dodatkowo barista zmieli Wam Waszą kawę w sposób odpowiedni do sposobu parzenia, jaki stosujecie w domu. Gdy podwoi ono swą objętość wyjmujemy je z miski, dzielimy na pół. Kiedy połączymy nuty smakowe i zapachowe kawy z odpowiednią potrawą uzyskamy naprawdę powalający efekt zmysłowo-doznaniowy. Jeśli chodzi o metody parzenia kawy, jest ich kilka i tylko od Was zależy, który wybierzecie.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2018/04/maslane-croissanty-do-kawy-starbucks.html