Niska temperatura nocą wpływa korzystnie na procesy fizjologiczne zachodzące tuż przed zbiorem w jabłkach, polega to na mniejszej intensywności procesów spalania podczas nocnego spoczynku jabłek i co za tym idzie zgromadzenia w owocach większej ilości cukrów, które wybitnie wpływają na jakość rumieńca. A na dodatek w tym roku jest dosyć długa, więc będzie można w końcu pobyć na świeżym powietrzu, spędzić fajnie czas wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. Danie to jest na tyle uniwersalne, że przygotujecie je zarówno na tradycyjnym grillu, jak i na takim elektrycznym oraz na patelni grillowej. Salsa jabłkowa: - 1/2 czerwonej cebuli - 2 Jabłka Grójeckie Gloster - 2 łyżki posiekanych liści kolendry - 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili - sok z limonki - 1 łyżeczka startego imbiru - sól Wykonanie: Jabłka myjemy, usuwamy z nich gniazdka nasienne i kroimy w julienne, czyli drobne paseczki. Nie mogę się też obejść bez suszonych cienkich plasterków jabłek, które dodaje do herbaty lub po prostu chrupię w ramkach przekąski – doceniam wtedy wyjątkowe walory Jabłek Grójeckich, zwłaszcza ich charakterystyczną kwasowość! W mojej spiżarce zawsze też jest zapas domowego octu jabłkowego, którego przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Jest to grillowana pierś z indyka z aromatyczną salsą jabłkową z odrobiną orientalnej nutki. Polska słynie na świecie z tego, że jest producentem wielu odmian tych pysznych owoców, a jabłkowym zagłębiem jest oczywiście ziemia grójecka i jej sady, gdzie są uprawiane Jabłka Grójeckie. Co roku zamykam w słoikach prażone jabłka z przyprawami korzennymi, zimową pora upieczona z nimi szarlotka jest obłędna. Niedawno przygotowałam też pyszny sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami, będzie on idealną inspiracją na majówkowy deser. W skrócie wpływ dużych amplitud temperatur przekłada się na walory zdrowotne jabłek według następującego schematu: duże wahania temperatur → duży rumieniec → dużo antyoksydantów → zdrowsze jabłka. Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową Majówka tuż tuż, już się czai nam za rogiem! Jabłka Grójeckie nie powstydzą się także towarzystwa zdrowych ryb, możemy je pokroić w plastry i zapiekać z rybą w śmietanowy sosie. Jabłka to bardzo uniwersalny owoc, który doskonale komponuje się z każdym innym składnikiem na naszym stole i talerzu. Plastry indyka obtaczamy w sezamie i grillujemy z obydwu stron na złoty kolor. I w związku z tym mam dziś dla Was przepis na grilla właśnie. Jedna z zasad zdrowego żywienia mówi właśnie, że powinno się jeść przede wszystkim produkty z naszej strefy klimatycznej.