Jeśli zauważysz takie pęknięcia w arbuzie lepiej go nie jedz!

Agnieszka
Kulinaria
26.04.2018 19:49
Jeśli zauważysz takie pęknięcia w arbuzie lepiej go nie jedz!

Arbuzy w większości składają się z wody, dlatego tak chętnie sięgamy po nie latem. Zawierają sporą ilość przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują rozwój komórek nowotworowych.

Dzięki zawartości cytruliny, arbuz wspomaga również pracę serca, wspomaga proces regeneracji mięśni oraz działa na mężczyzn viagra. Według badań zjedzenie 6 plasterków arbuza działa tak, jak zjedzenie jednej tabletki viagry.

Niestety, tak jak to bywa w przypadku innych warzyw i owoców, wartości odżywcze arbuza wynikają w dużej mierze w metody ich uprawy. Producenci chcą jak najwięcej zarobić, a aby przychody wzrosły arbuz musi być cięższy i większy. W tym celu do uprawy arbuza stosuje się forchlorfenuron – substancję chemiczną, która sprawia, że owoc rośnie większy.

Substancja ta w niewielkiej ilości, czyli takiej jak zazwyczaj dodaje się do owoców, nie jest dla człowieka szkodliwa. Jednak rolnicy z pewnej chińskiej uprawy przesadzili i dodali zbyt dużo pestycydów. Przedawkowanie tej substancji sprawiło, że arbuzy zaczęły masowo pękać i tym samym stały się niezdatne do użycia.

Zdjęcie Jeśli zauważysz takie pęknięcia w arbuzie lepiej go nie jedz! #1
Źródło: https://news.91160.com/yangsheng/baojian/11032.html

W ten sposób rolnicy stracili 115 akrów arbuzów. Ogromna strata finansowa.

#Pęknięcia w środku arbuza

Jeśli skóra arbuza nie jest przerwana, ale w miąższu znajdują się pęknięcia, nie świadczy to o danym owocu najlepiej. Pęknięcia mogą być wynikiem zbyt szybkiego wzrostu rośliny, które z kolei spowodowane jest dodaniem zbyt dużej ilości chemii do uprawy.

Zdjęcie Jeśli zauważysz takie pęknięcia w arbuzie lepiej go nie jedz! #2
Źródło: https://www.davidwolfe.com/never-eat-this-watermelon/

Oprócz braku pęknięć w środku, arbuz powinien również spełniać wiele innych kryteriów. Jak rozpoznać słodkiego, soczystego, świeżego arbuza?

Zdjęcie Jeśli zauważysz takie pęknięcia w arbuzie lepiej go nie jedz! #3

-Kiedy odwrócisz arbuza i spojrzysz na jego spód, zauważysz, że jest tak kremowy obszar. Im ciemniejszy ma kolor i im większy jest, tym dojrzalszy jest owoc.

-Dojrzały arbuz ma ciemny zielony kolor i jasne paski. Im jaśniejsza jest zieleń arbuza, tym mniej dojrzały jest owoc.

-Arbuz składa się w większości z wody. Jeśli owoc jest dość lekki, pomimo swoich dużych rozmiarów, prawdopodobnie jest suchy i niedojrzały w środku. Dojrzały arbuz powinien być ciężki.

-Dojrzały owoc ma owalny i równomierny kształt i kolor. Jeśli zauważysz na arbuzie jakieś uwypuklenia, czy guzki – lepiej wybierz inną sztukę. Dojrzały arbuz nie powinien się również błyszczeć.

-Jeśli arbuz jest dojrzały, po zapukaniu w niego powinnaś usłyszeć głuchy wydźwięk. Lepiej jednak sprawdzić wszystkie powyższe cechy i na ich podstawie określić dojrzałość owocu.