Jeżeli nie masz pomysłu co można przygotować jako dodatek do obiadu to koniecznie sięgnij po różnego rodzaju kasze.
Dzisiaj krótko opiszemy najbardziej popularne rodzaje kasz.
Sama zdecyduj, która z nich najbardziej Ci odpowiada :)
KASZA GRYCZANA
Pozyskiwana jest z nasion gryki zwyczajnej.
Zawiera wiele witamin:
- witaminę C,
- witaminę B1,
- witaminę B2,
- witaminę B3,
- Kwas foliowy.
A także minerały:
- wapń,
- potas,
- magnez,
- fosfor.
Kasza gryczana ma ciekawe właściwości:
- zawiera dużo przeciwutleniaczy,
- ma zasadowy odczyn,
- nie zawiera glutenu,
- wspomaga nasz metabolizm,
- posiada niski indeks glikemiczny.
KUSKUS
To obecnie chyba najpopularniejsza kasza ze wszystkich.
Niestety ten rodzaj kaszy jest bardzo ubogi w minerały czy witaminy.
Właściwości tej kaszy to:
- zawiera gluten,
- nie zawiera błonnika,
- zawiera dużo białka,
- jest lekkostrawna,
- prosta w przygotowaniu.
KASZA JAGLANA
Kasza jaglana charakteryzuje się tym, że zawiera sporo tłuszczu, który szybko jełczeje.
Dlatego też kasza jaglana nie nadaje się do długiego przechowywania.
Gdy tylko poczujesz, że przygotowana przez Ciebie kasza jaglana jest gorzka to znak, że jest po prostu stara.
Kasza jaglana zawiera witaminy:
- witaminę B1,
- witaminę B2,
- witaminę B6,
- witaminę E.
Zawiera także minerały:
- cynk,
- fosfor,
- magnez,
- krzem.
Właściwości tej kaszy to:
- nie zawiera glutenu,
- ma wysoki indeks glikemiczny,
- nie zakwasza organizmu,
- działa przeciwwirusowo,
- dba o nasze włosy, paznokcie i cerę.
KOMOSA RYŻOWA
Kilka lat temu komosa ryżowa została ogłoszona jako kasza roku w Stanach Zjednoczonych.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Zawiera witaminy:
- witaminę C,
- witaminę B,
- witaminę E.
Zawiera także minerały:
- magnez,
- cynk,
- miedź,
- potas,
- żelazo.
Właściwości tej kaszy to:
- zawiera białka, które mają dobry wpływ na rozwój dzieci,
- ma niski indeks glikemiczny,
- jest bogata w przeciwutleniacze,
- wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
KASZA JĘCZMIENNA
To kasza która jest polecana praktycznie wszystkim.
Można ją także długo przechowywać.
Zawiera sporo witamin:
- witaminę A,
- witaminę B6,
- witaminę C,
- witaminę D,
- witaminę E,
- witaminę K,
- niacynę,
- ryboflawinę,
- kwas foliowy.
Oraz minerały:
- potas,
- fosfor,
- magnez,
- wapń.
Właściwości tej kaszy to:
- pomaga obniżyć cholesterol,
- jest świetnym źródłem błonnika,
- bogata w przeciwutleniacze,
- ma właściwości przeciwwirusowe,
- zawiera gluten.