Por to świetne dwukolorowe warzywo, które nie dość, że jest tanie to jest jeszcze zdrowe!
Fantastycznie sprawdza się do zup i surówek, a także świetnie nadaje się do dań z makaronem, zapiekanek itp.
Por ma dosyć mocny wyrazisty smak.
Ma też bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Por jest świetnym źródłem witamin i minerałów.
Zawiera witaminę A, B, C, a także krzem, siarkę, cynk, magnez i fosfor.
Doskonale wspiera układ odpornościowy, a także wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Por pomaga pokonać przeziębienie i kaszel.
Świetnie działa jeżeli ktoś ma problemy i infekcje układu moczowego.
Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu.
Jeżeli się odchudzasz to mamy dla Ciebie dobrą informację.
Por zawiera jedynie 24 kcal w 100 g.
Pamiętaj jednak, że surowy por może być ciężkostrawny.
Por jest także uważany za afrodyzjak, a to wszystko dzięki zawartości witamin które mają działanie pobudzające.
Dodatkowo ma wpływ na płodność mężczyzn.
Jeżeli myślisz o usunięciu toksyn ze swojego organizmu to por jest tutaj idealnym warzywem.
Wykazuje silne działanie odtruwające, dlatego też jest polecany osobom które mieszkają w dużych zanieczyszczonych miastach.
BIAŁA CZY ZIELONA
Zielona część pora ma silny aromat i bardzo mocny smak, a z kolei biała część tego warzywa jest o wiele bardziej delikatna.
Możesz także po oczyszczeniu i pokrojeniu zamrozić pora, a także jego liście – najczęściej wykorzystywane do zup.
Jeżeli przesadzisz na imprezie z alkoholem to bulion z pora będzie świetnym lekarstwem.