Ciasto 250 g margaryny 6 jajek 250 g cukru pudru 200 g mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki orzechów włoskich mielonych 2 łyżki kakao Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Masa różowa 1 czerwona galaretka (dałam truskawkową) 1 śmietana Śnieżka 1/2 szklanki mleka Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Masa biała 1 galaretka cytrynowa 1 śmietana Śnieżka 1/2 szklanki mleka Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Do trzeciej części dodać kakao i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec pojedynczo każdy placek w temp. 180 stopni C przez około 30 minut. Polewa 130 g masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 6 łyżek mleka Cukier, masło, kakao, mleko umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do ciasta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, amoniakiem i dodać do ciasta. Jeśli przygotujecie Państwo coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składanie ciasta Biały placek masa różowa Placek orzechowy masa biała placek kakaowy polewa Zapraszam do zakładki CIASTA, gdzie znajdziecie więcej przepisów na inne pyszne ciasta. Placki po upieczeniu są cienkie, a po przełożeniu puszyste, grubsze i znakomite w smaku. Do drugiej części dodać zmielone orzechy i wymieszać.