Idealny na Wielkanoc, ale pysznie smakuje również na co dzień... Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 3 surowe białe kiełbasy 100 g boczku cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku łyżka majeranku pieprz, sól 3 łyżki śmietany na zakwas: 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000 1/2 l ciepłej przegotowanej wody - Zakwas na żurek należy przygotować około 4-5 dni wcześniej: do wyparzonego słoja wsypać mąkę, zalać wodą. Żurek tradycyjny Tradycyjny polski żurek na domowym zakwasie z białą kiełbaską i boczkiem, podawany z gotowanym jajkiem i/lub ziemniakami. Ugotować je razem z boczkiem i cebulką (można ją ewentualnie podsmażyć wcześniej) na małym ogniu w 1,5 l wody. - Aby przygotować żurek należy najpierw pokroić boczek i cebulę w kostkę, a kiełbasy nakłuć w kilku miejscach. - Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i ziemniakami lub pieczywem.