5.0 from 1 reviews Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami Drukuj Prep time 15 min Cook time 35 min Total time 50 min Serves: 6 Ingredients 6-8 kawałków kurczaka zagrodowego ze skórką 1 kg młodych ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szparagów sól, pieprz 4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 6 małych filecików anchois 40 g masła pół szklanki białego wina łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej natki pietruszki Instructions Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć. W tym czasie przygotować sos - z patelni na której piekł się kurczak odlać tłuszcz, zostawiając przepieczone pozostałości, dodać łyżkę masła i na tym podsmażyć posiekany czosnek i posiekane w drobną kosteczkę anchois. Chwilę podpiec (ok 5 minut) i potem przełożyć na blachę podpieczonego kurczaka (najlepiej tak ułożyć, żeby kurczak leżał na ziemniakach a szparagi i rzodkiewki były pomiędzy kurczakiem, żeby się ładnie zapiekały). W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła i oliwy i obsmażyć kurczaka z obu stron aż się ładnie zarumieni. Przekonała się już do kilku zielonych warzyw (ostatnio sałata!) ale to jeszcze nie jest rok szparaga:) więc danie to świetnie sprawdziło się w tej sytuacji – łatwo tu skomponować dziecięcy talerz bez szparagów. Szukałam ostatnio inspiracji szparagowej i znalazłam ją w newsletterze z Bon appetit, gdzie między różnymi szapragowymi przepisami krył się i ten- pieczony kurczak ze szparagami, rzodkiewkami i ziemniakami. Zestawić z patelni i na koniec dodać resztę zimnego masła, mieszając aż się rozpuści. Danie to jednak nie wpadłoby mi pewnie w oko, gdyby nie sos – winny, maślany z dużą ilością czosnku i dodatkiem anchois. Ziemniaki obtoczyć w soli, pieprzu i 2 łyżkach oliwy, włożyć do większej formy do pieczenia (albo bezpośrednio na blachę) i piec przez 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Ziemniaki obrać (albo tylko dokładnie umyć), pokroić na większe kawałki a jak są malutkie to zostawić w całości.