Chłodnik z botwinki

Ana
Zupy
29.06.2016 12:34
Chłodnik z botwinki

- 1 l maślanki, - 4-5 łyżek śmietany 18%, - 1 pęczek botwinki (z większymi 4 buraczkami), - pęczek rzodkiewek, - pęczek koperku, - natka pietruszki, - 1 ogórek gruntowy, - 2 jajka ugotowane na twardo, - 2 ziemniaki, - pieprz, sól, odrobina cukru, - sok z 1/2 cytryny, - kilka kostek sera feta. Buraczki gotujemy do miękkości ok. 20 min. w osolonej, lekko posłodzonej i z dodatkiem soku z cytryny wodzie. 1 buraka kroimy w mniejszą kostkę, resztę blendujemy z odrobiną wody, w której się gotowały. Podajemy zupę z jajkiem przekrojonym na pół, plasterkami rzodkiewki, ogórka, dużej ilości koperku i natki pietruszki, oraz sera fety. Przestygnięte buraczki wrzucamy do maślanki i tutaj możemy jeszcze raz wszystko zblendować na jednolitą masę, aby uzyskać piękny kolor. W tym czasie także możemy ugotować jajka na twardo. Do miski/garnka przelewamy 1 l maślanki, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dorzucamy pokrojone w kostkę buraczki, oraz podgotowaną botwinkę, potartą rzodkiewkę. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną botwinkę (liście z łodygami).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/06/chodnik-z-botwinki.html