KREM Z POKRZYWY 1 kg ziemniaków 3 – 5 garści liści pokrzywy 1 cebula 3 cm pora 1/2 selera 1 pietruszka 1 łyżka oleju 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz jogurt naturalny lub jajko do podania Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju wraz z posiekanym porem. PESTO Z POKRZYWY 1 – 2 garści liści pokrzywy 3 łyżki posiekanych orzeszków, np. pinii, nerkowców, włoskich 3 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek OMLET Z LIŚĆMI POKRZYWY 3 garści liści pokrzywy 3 jajka 3 łyżki mąki 2 cebule sól, pieprz 1 oleju rzepakowego/oliwy/masła HUMMUS garść świeżych liści pokrzywy 240 g ciecierzycy z puszki 2 łyżki pasty sezamowej tahini sok wyciśnięty z połowy cytryny ok. 60 ml lodowatej wody sól, pieprz, ulubione przyprawy 1 szklanka liści pokrzywy 1 jajko 150 g twarogu półtłustego 6 łyżek mąki pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Następnie umieść je w misie blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, solą i pieprzem na gładką masę. Powstałą masę wylej na patelnię, smaż pod przykryciem przez kilka minut i przerzuć na drugą stronę, by omlet był odpowiednio ścięty z obydwu stron. W między czasie ubij jajka na puszystą masę, dodaj mąkę, sól, pieprz i wymieszaj z pokrzywą. szklanka truskawek kubek jogurtu naturalnego skyr 1 łyżka nasion lnu/chia 1 łyżka płatków owsianych Wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj na gładką masę w misie blendera. Liście pokrzywy umyj, sparz i zmiksuj razem z jajkiem i twarogiem. 1 łyżka oliwy z oliwek Po lekkim zarumienieniu wrzuć pokrojone w kostkę jarzyny, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj przez około 20 minut, aż do zmiękczenia warzyw. Powstały hummus przełóż do miski, polej z wierzchu oliwą i posyp przyprawami (np. czarny i czerwony pieprz, czosnek niedźwiedzi).