Dobrym wyborem może być np. kawa Venetico Barista , w której proporcje ziaren wynoszą 90/10 z przewagą Arabiki, zapewniając tym samym klasyczny kawowy smak, jednak niepozbawiony dawki przyjemnej goryczy, która nada całości bardziej złożonego smaku. Na 3-4 solidne porcje będziemy potrzebować:500g mascarpone200g savoiardi (biszkopty)4 jajka4 łyżki stołowe cukru do żółtek4 łyżki stołowe cukru do białekKakaoSzczypta soliAlkohol: koniak, whisky, lub wino marsalaMixer lub rózgaOwoce do dekoracji np. truskawki, borówki1. Mieszanka kawowa powinna być dobrej jakości, złożona przede wszystkim z ziaren gatunku Arabica, jednak z niewielką domieszką nieco bardziej gorzkawej Robusty. Doskonałym dodatkiem do ciasta będzie ponadto kawa latte macchiato, czyli klasyczne espresso wzbogacone spienionym mlekiem oraz syropem smakowym, co stanowić będzie świetne uzupełnienie bukietu smakowego tirami su, nadając mu dodatkowej głębi. Najlepiej sprawdzą się ponadto ziarna świeżo zmielone i zaparzone zgodnie z tradycyjnym rytuałem - najintensywniejsze espresso sprawi bowiem, że deser zyska wyrazisty aromat. Zaczniemy od oddzielenia żółtek od białek, żółtka ucieramy z cukrem, a połowę ilości białek ubijamy ze szczyptą soli i pod koniec dodajemy cukier;2. Mascarpone mieszamy z utartymi żółtkami, a następnie z pianą z białek. Co do trunku, musi być on mocny i szanowany, który już w niewielkiej ilości nada deserowi wytrawności , dlatego ja wykorzystam koniak.