- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 180 min
Składniki
Baza:
-600 ml kremówki
-pół kostki masła
-1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
-1,5 tabliczki czekolady mlecznej
-1,5 tabliczki czekolady białej
Dodatki:
-4 łyżki alkoholu (użyłam whisky)
-łyżka kawy rozpuszczalnej
-kilka kropel olejku migdałowego
-tacka malin
Posypki:
-potarta czekolada
-kakao
-wiórki kokosowe
Przepis
- Parzymy kawę rozpuszczalną w minimalnej ilości wody (naprawdę odrobinę!!!!).
- Rozdzielamy kremówkę i masło na trzy miski szklane lub metalowe.
- Dodajemy do nich czekolady; do jednej gorzką, do drugiej mleczną, do trzeciej białą.
- Stawiamy każdą miskę na kąpiel wodną, czekamy aż składniki się połączą, mieszamy.
- Do miski z gorzką czekoladą dodajemy alkohol, do miski z mleczną czekoladą dodajemy kawę, do miski z białą czekoladą dodajemy olejek migdałowy.
- Po połączeniu składników, przelewamy zawartości misek na głębokie talerze, do białej masy wciskamy maliny.
- Przykrywamy folią lub talerzem (żeby przykrywka nie dotykała zawartości talerza!) i chowamy do zamrażarki na 2-3h.
- Wyciągamy trufle, kroimy na kawałki. Wyciągamy każdy kawałek i kulamy w rękach (chcemy żeby malina była schowana). Obtaczamy w posypce. Trufle z gorzkiej czekolady w kakao, trufle z mlecznej czekolady i potartej czekoladzie, a z białej w kokosie.
- Chowamy do lodówki, po 1h są gotowe do jedzenia.
- Więcej wskazówek i zdjęć znajdziecie na moim blogu ;) https://rurkazkremem01.blogspot.com/