Trufle w trzech odsłonach

Rurka
Desery
19.04.2018 15:08
Trufle w trzech odsłonach
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 180 min

Składniki

Baza:

-600 ml kremówki

-pół kostki masła

-1,5 tabliczki czekolady gorzkiej

-1,5 tabliczki czekolady mlecznej

-1,5 tabliczki czekolady białej

Dodatki:

-4 łyżki alkoholu (użyłam whisky)

-łyżka kawy rozpuszczalnej

-kilka kropel olejku migdałowego

-tacka malin

Posypki:

-potarta czekolada

-kakao

-wiórki kokosowe

Przepis

  1. Parzymy kawę rozpuszczalną w minimalnej ilości wody (naprawdę odrobinę!!!!).
  2. Rozdzielamy kremówkę i masło na trzy miski szklane lub metalowe.
  3. Dodajemy do nich czekolady; do jednej gorzką, do drugiej mleczną, do trzeciej białą.
  4. Stawiamy każdą miskę na kąpiel wodną, czekamy aż składniki się połączą, mieszamy.
  5. Do miski z gorzką czekoladą dodajemy alkohol, do miski z mleczną czekoladą dodajemy kawę, do miski z białą czekoladą dodajemy olejek migdałowy.
  6. Po połączeniu składników, przelewamy zawartości misek na głębokie talerze, do białej masy wciskamy maliny.
  7. Przykrywamy folią lub talerzem (żeby przykrywka nie dotykała zawartości talerza!) i chowamy do zamrażarki na 2-3h.
  8. Wyciągamy trufle, kroimy na kawałki. Wyciągamy każdy kawałek i kulamy w rękach (chcemy żeby malina była schowana). Obtaczamy w posypce. Trufle z gorzkiej czekolady w kakao, trufle z mlecznej czekolady i potartej czekoladzie, a z białej w kokosie.
  9. Chowamy do lodówki, po 1h są gotowe do jedzenia.
  10. Więcej wskazówek i zdjęć znajdziecie na moim blogu ;) https://rurkazkremem01.blogspot.com/
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną