Mięso z grilla może stanowić pyszne danie jedynie wtedy, kiedy zostanie odpowiednio zamarynowane. Marynata nie powinna zawierać soli, ponieważ mięso zbyt szybko puści soki i na koniec pieczenia będzie przesuszone i twarde. Dodatkowo każdy rodzaj mięsa powinno się marynować w nieco innych składnikach.
Poniżej znajdziecie najlepsze marynaty do 3 najpopularniejszych mięs, które grillujemy w sezonie.
#Karczek
Ten rodzaj mięsa może być wyjątkowo delikatny, kruchy i soczysty, pod warunkiem, że odpowiednio je zamarynujemy. Na 1 kg karczku należy użyć:
-4-5 łyżek oliwy z oliwek
-1 łyżka octu
-4 ząbki czosnku
-1 – 2 łyżkiostrej musztardy
-suszone zioła po 1 łyżeczce – majeranek, oregano, bazylia,
-przyprawy po 1 łyżeczce – ostra papryka, słodka papryka, pieprz, przyprawa do do mięsa na grilla lub do karczku
-2 łyżki sosu barbecue (opcjonalnie)
Umyte mięso kroimy na plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. W dużej szklanej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty i zanurzamy w niej plastry karkówki tak, aby każdy był nią dokładnie pokryty. Przykrywamy miskę talerzem i wkładamy do lodówki. Najlepiej, aby mięso spędziło w lodówce minimum 12 godzin.
#Drób
Dzięki tej marynacie kurczak nie będzie suchy, ale soczysty i pełen smaku.
Składniki:
-5 łyżek oliwy z oliwek
-3 ząbki czosnku
-zioła po 1 łyżeczce – oregano, zioła prowansalskie, bazylia
-pieprz
-przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)
-2 łyżki soku z cytryny
Jeśli marynata okaże się zbyt gęsta można dodać trochę wody. Umyte piersi z kurczaka natrzyj marynatą i pozostaw w lodówce pod przykryciem na co najmniej 3 godziny.
#Ryby
Grillowane ryby to pyszna alternatywa dla innego mięsa. Ryby najczęściej marynujemy w :
-sos sojowy
-oliwa z oliwek
-imbir w proszku
-odrobina octu ryżowego lub jabłkowego
-suszona pietruszka
-2-3 łyżki soku z cytryny
Składniki marynaty należy wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dokładnie natrzeć ryby i pozostawić je w lodówce na kilka godzin.