Jest niesamowicie smaczne, pożywne i jeszcze raz smaczne 😀 Wegańskie Burrito 4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal) czas przygotowania: ok. 55 minut koszt: ok. 5 zł za 1 porcję Składniki: sałata lub świeży szpinak 1 awokado 16 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie jogurtu roślinnego 4 duże tortille (kupne lub domowe): 120g mąki pszennej szczypta soli 75ml gorącej wody 1 łyżka oliwy farsz: 1 łyżka oliwy do smażenia 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej 210g fasoli czerwonej (gotowanej lub z puszki) 125g kukurydzy z puszki 145g ryżu 170g passaty 250ml wody (+ więcej) mielony kminek, chili, papryka wędzona, sól do smaku 4 łyżki drożdży nieaktywnych (opcjonalnie, lub wegański ser) Just a little work, avocado, yoghurt, tortilla (stuffing can be prepared the day before) and delicious dinner is ready. 4 servings (1 serving – 500 kcal) time of preparation: 55 Ingredients: salad or fresh spinach 1 avocado 16 cherry tomatoes 1 pack of vegetable yoghurt 4 large tortillas (bought or homemade): 120g wheat flour pinch of salt 75ml hot water 1 tablespoon of oil stuffing: 1 tablespoon of cooking oil 1 red onion 2 cloves of garlic 1/2 red pepper 210g red beans (boiled or canned) 125g canned corn 145g rice 170g passata 250ml water (+ more) ground cumin, chili, smoked pepper, salt to taste 4 tablespoons of inactive yeast (optional, or vegan cheese) Instructions: Fry onion, paprika and garlic in a saucepan with olive oil (2-3 minutes). Jeżeli przygotowujemy domową tortillę to wystarczy wyrobić ciasto z podanych składników, a następnie podzielić na 4 części, rozwałkować i podsmażać na patelni po 2 minuty z obu stron. Pewnie każda osoba, która jest na diecie roślinnej, ale mieszka z wszystkożercami, wie jak dobrze jest mieć dania, które w łatwy sposób można przygotować dla każdego i w razie potrzeby dorzucić komuś kawałek mięsa. U mnie świetnie w tym przypadku sprawdza się tortilla, bo wystarczy, że dodany do niego będzie kawałek indyka i już mój mąż jest zadowolony i ja też, bo nie muszę przygotowywać dwóch posiłków, ale mogę wykorzystać jedną bazę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki na farsz i gotujemy ok. 45 minut (od czasu do czasu mieszając i dodając wody, jeśli całość będzie za gęsta i zacznie przywierać do dna).