3. PANCAKES KAKOWO CYNAMONOWO GRYCZANE Składniki -70 g mąki gryczanej -1 jajo -łyżeczka kakao -woda -pół łyżeczki cynamonu -opcjonalnie tłuszcz do smażenia dodatkowo: -100 g twarogu -120 g borówek -20 g masła orzechowego ( u mnie domowy z nerkowców) Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo, kakao i cynamon wstępnie mieszamy, dodawać wody na oko i mieszamy do uzyskania lekko gęstej masy. 2. PLACKI BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM Składniki: -60 g mąki jaglanej -1 jajo -30 g budyniu waniliowego lub innego smaku (u mnie proteinowy, bez cukru) -80 g banana -woda -2 łyżki masła orzechowego+parę orzeszków Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy mąkę, budyń, dodajemy pokrojonego banana i jajo (możecie dosłodzić wedle uznania). 8. PLACUSZKI BANANOWE BEZ MLEKA I CUKRU Składniki na 1 porcje: -50 g mąki jaglanej -2 jaja -3 białka lub 15 g odżywki białkowej -1 mały banan -łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Mąkę, jaja, banana i odżywkę białkową miksujemy za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę i smażymy placki na rozgrzanym oleju kokosowym. Składniki na 1 porcje: -2 średnie jabłka (200 g) -60 g mąki żytniej razowa typ 2000 -10 g białka/50 g twarogu chudego -woda -pół łyżeczki cynamonu -1 łyżka oleju kokosowego do smażenia -cukier -2 jaja -szklanka mąki (u mnie jaglana) -100 g kaszy jaglanej -100 g twarogu chudego -360 g jogurtu naturalnego -3 szt. jabłka (u mnie 600g) -niecałe pół łyżeczki cynamonu -cukier puder ze słodzika Przygotowanie: 1. Dodać do masy razem z cynamonem ,dokładnie wszystko wymieszać i smażyć placuszki 7. KOKOSOWO CZEKOLADOWE PANCAKES Składniki: -40 g mąki ryżowej -10 g mąki kokosowej -1 jajo -woda -pół łyżeczki kakao Przygotowanie: 1. Maki i jajo mieszamy, dolewając stopniowo wody do uzyskania lekko lejącej konsystencji. Smażymy placki na odrobinie tłuszczu z obu stron 5. KAKAOWE MINI PLACUSZKI-OSZUKANE CIASTKA Składniki: -80 g mąki gryczanej -pół łyżeczki kakao ciemnego -woda -wedle uznania słodzik/cukier Przygotowanie: Mąkę i kakao zalewamy stopniowo wodą i mieszamy do powstania lekko lejącej konsystencji (dosładzamy). Składniki: (ok. 4 porcje) -szklanka kaszy grycznanej -4 łyżki mąki gryczanej -pół szklanki mleka -2 banany -2 łyżki masła orzechowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: 2. Jeśli chcecie wszystkie czekoladowe dodajcie od razu kakao jeśli nie, usmażcie z połowy masy placki a potem do reszty wsypcie kakao, wymieszajcie i smażcie resztę. 2. Pół jabłek wrzucamy do mąki i białka, dodajemy cynamon i mieszamy dolewając stopniowo wody. 1. Kaszę gryczaną gotujemy i ostudzoną zmiksować (nie musi być idealnie gładka masa) 2. Banana zgniatamy widelcem lub miksujemy. W wersji z białkami jaj postępujemy podobnie-wszystkie składniki miksujemy, ubijamy białka i dodajemy do reszty mieszając już tylko łyżką. Stworzyłam dla Was w jednym miejscu spis wszystkich przepisów na placuszki i racuchy, jakie są na mojej stronie. 3. Smażymy placuszki na oleju, do gotowych dodajemy resztę jabłka, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy. puder zmielony słodzik do posypania Przygotowanie: 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.