Sałatka ze szpinakową roladką i pieczarkowym spodzie - sałatka tortowa

Sałatka ze szpinakową roladką i pieczarkowym spodzie - sałatka tortowa

W tej wersji sałatki tortowej poszłam na całkowitą improwizację i do samego końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie 😉 kombinować zaczęłam już na etapie ciasta szpinakowego, bo w planie było upiec normalnie, w tortownicy i przekroić na pół, ale wymyśliłam, żeby zrobić te roladki – dla lepszego efektu w przekroju (tą sałatkę z roladkami zrobiłam jeszcze przed TYM (klik) torcikiem serowo-warzywnym, który też jest z roladkami;)). Resztę wykonałam ze składników, które znalazłam w domu, ale jeśli nie lubisz sałatek serowych zrób na przykład z tradycyjną warzywną – w tej też jest groszek i śmiało użyj ugotowanego z mrożonki Hortex, bo ma zdecydowanie lepszy kolor, niż ten z puszki. Sałatka serowa z papryką: 500 g serka wiejskiego 1 papryka czerwona 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki majeranku szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Ciasto pieczarkowe też miałam przekroić, ale na koniec odeszłam od tego pomysłu (możesz to wykorzystać i przekroić spód, i na przykład upiec jeden biszkopt szpinakowy w blaszce i też przekroić – wyjdzie więcej warstw, wyższy i jeszcze efektowniejszy torcik). mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka octu winnego Kroimy na tyle plastrów, ile zmieści się na sałatce (pokroiłam na 6, ale można zrobić ich więcej i ułożyć ciaśniej, wyjdzie zgrabniej;)). Ciasto pieczarkowe – połowa sałatki serowo-paprykowej – roladki z serkiem – połowa sałatki serowo-paprykowej – ciasto szpinakowe. bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła do formy Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie nie zrobić żadnej, gdy zapraszam gości, a lubię je robić też bez okazji, na przykład na śniadanie lub kolację. Jajka ubijamy z solą na puszystą masę, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia, bułkę tartą i starte pieczarki, i całość ostrożnie mieszamy łyżką. SAŁATKA TORTOWA ZE SZPINAKOWĄ ROLADKĄ NA PIECZARKOWYM CIEŚCIE Składniki: Ciasto z pieczarkami: 6 jajek 7 niedużych pieczarek (około 100g) 1,5 szkl. Po wyjęciu wyjmujemy biszkopt szpinakowy z prostokątnej blaszki, ostrożnie oddzielamy go od papieru, a następnie zawijamy wraz z papierem i wilgotną ściereczką tworząc roladę. Ciasto szpinakowe (na blat, roladki): 5 jajek 80 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex (waga po odciśnięciu) 1/2 szkl. Ale jeśli chodzi o gości to miło jest czasem ich zaskoczyć 🙂 i na tą okoliczność sałatka tortowa sprawdzi się doskonale! W drugiej misce rozkłócamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem winnym (masa się trochę spieni), wlewamy do białek i krótko miksujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/03/saatka-tortowa-ze-szpinakowa-roladka-na/