Polecam również: Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczymSkładniki: 500 ml zakwasu na żurek 1 marchew kawałek selera 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 400g białej kiełbasy 3 łyżki kwaśniej śmietany 18% 1 duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz mielony 2 łyżki oleju 16 przepiórczych jaj Marchew, pietruszkę i seler obrać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną oleju, dodać kiełbasę, smażyć kilka minut. Zakwas wlać do wywaru, wymieszać, dodać kiełbasę z cebulką, rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko razem gotować jeszcze przez 5 minut. Sama najczęściej gotuję żurek na bulionie warzywnym, a zakwas wlewam razem z mąką, wtedy żur nabiera gęstości. Niektórzy gotują go na mięsnym bulionie, inni na wędzonce. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, wlać do garnka, dodać majeranek. Przez wiele lat życia w Polsce przekonałam się, że co gospodyni, to inny żurek. Spotkałam też oszukane żurki, zakwaszane octem, w którym pływało ze dwa plasterki kiełbasy oraz ćwiartka jajka. A że na żurek zawsze mamy ochotę, to postanowiłam znowu go ugotować.