Duszone warzywa

Aneta
Obiad
08.04.2018 20:22
Duszone warzywa

Kocham słońce, wino i dobre jedzenie! Duszone warzywa z czarnuszką / 2 porcje Składniki: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki lub żółtej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki pomidorów w całości 3 łyżeczki czarnuszki 1 łyżka ziół prowansalskich suszonych 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię i bakłażana kroimy w dużą kostkę. Zazwyczaj podaje je z kromkami chleba, bo wtedy, tak jak robią to Włosi, pozostały na danie sos, można zjeść przy pomocy pieczywa właśnie. Do tego dania nie użyłam świeżych pomidorów, ale takie z puszki, w całości. Podajemy na ciepło lub na zimno z pieczywem. Mieszamy, a gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy na małym ogniu kilka minut, warzywa mają być miękkie, ale jednocześnie jędrne. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek oraz cebulę. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/2018/04/duszone-warzywa-z-czarnuszka.html