Lista składników 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczka karobu (lub kakao) 2 łyżki masła migdałowego 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka miodu (lub innego słodziwa) 10 suszonych śliwek (niesiarkowanych) 3 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania Do małego malaksera wkładam suszone śliwki i wlewam gorącą wodę. Nie odmawiam dziecku słodkich przyjemności, staram się jednak, aby zawsze była to zdrowsza forma cukru (nie mylić ze zdrową, bo cukier w każdej formie szkodzi na dłużą metę). Kalina jeszcze nie potrafi zadać tego pytania, ale wielokrotnie daje znać, że ma ochotę na małe co nieco, próbując dobrać się do szuflady z przekąskami. Batony energetyczne z ekspandowanej kaszy jaglanej 2018-04-08 14:07:20 Zapisz przepis Drukuj przepis Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 10 min Batoniki z ekspandowanej kaszy jaglanej to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Uwagi Śliwki powinny być miękkie, aby bez problemu dało się z nich przygotować mus. Wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny lub do momentu aż masa stężeje. Miksuję wszystko aż składniki połaczą się i zamienią w gładki krem. Umieszczam na nim masę jaglaną i rozpłaszczam ją na papierze. Mieszam wszystkie składniki, wykładam na papier do pieczenia i wstawiam do lodówki. Nie oznacza to jednak, że nie lubi słodyczy. Dzięki śliwkom batoniki są słodkie, ale nie tak bardzo ja przy zastosowaniu daktyli. Ja używam śliwek z Rossmanna (w żółtym opakowaniu). Masło migdałowe można zamienić na inne kremowe masło orzechowe.