Sernik kajmakowy

Patrycja
Ciasta
22.03.2017 10:56
Sernik kajmakowy

Zapraszam😊 Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej, żółtka 2 szt, cukier puder 10 dag, masło lub margaryna 15 dag, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, skórka cytryny 1/4 łyżeczki, masa serowa: ser biały 1 kg 20 dag, jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, olejek waniliowy 1 łyżka, mleko 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, kajmak 8 łyżek, dodatkowo: kajmak do posmarowania ciasta ok. 1 puszka, orzechy włoskie do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Zakupy oczywiście też poprawiają mi humorek, ale myślę że są na drugim miejscu :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na serniczka kajmakowego, na kruchym spodzie, obsypanego orzechami... Pieczemy przez 30 min w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 min. Piekarnik rozgrzewamy i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min. Ser biały mielimy 2 razy. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej, mleko, budyń, olejek waniliowy, oraz kajmak i miksujemy do połączenia składników. Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/03/sernik-kajmakowy.html