Aby poznać inne zastosowania masła polecam zajrzeć na stronę i fanpaga producenta Wilgotne ciasto z makiem – proste ciasto wielkanocne Składniki: (na keksówkę) 1 szklanka niebieskiego maku 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 250 g miękkiego masła – ja użyłam masła klarowanego Sertop 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego (około 6) cukier puder do oprószenia ciasta Wilgotne ciasto z makiem do tej udało się każdemu, kto przygotował je z mojego przepisu. Dziś polecam Wam prosty przepis na wilgotne ciasto z makiem. U mnie taki makowiec bardzo często gości na wielkanocnym stole, podaję go również do weekendowej kawy lub herbaty oraz od tak po prostu bez okazji 😉 Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (u mnie około 60 minut), dlatego ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturą do 160 stopni). Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online Kolejno dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy.