ŚRODA: ZAPIEKANKA Z KALAFIORA Z KURCZAKIEM

Agnieszka
Zapiekanki
08.05.2019 12:30
ŚRODA: ZAPIEKANKA Z KALAFIORA Z KURCZAKIEM

Pieczony kalafior z sosem romesco Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kalafior 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 4 gałązki świeżego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 4 łyżki oleju + 1 jedna łyżka 1 cytryna Skórka starta z jednej cytryny 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Polecamy inne nasze przepisy na pieczonego kalafiora: Spaghetti z pieczonym kalafiorem Steki z kalafiora Zapiekankę z kalafiora możesz podać na kolację lub, czemu nie, niedzielny obiad, bo doskonale obroni się w tej roli. Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Pieczony kalafior to jest to Jeśli nigdy nie jadłeś/aś pieczonego kalafiora ciesz się, bo przed Tobą jedno z najpiękniejszych doznań kulinarnych. W naszej zapiekance z kalafiora kluczowymi przyprawami są skórka z cytryny i suszony czosnek. Po tym czasie na wszelki wypadek nakłuj wykałaczką udka z kurczaka, żeby sprawdzić czy już się upiekły. Przyprawiony skórką z cytryny, tymiankiem i czosnkiem wznosi się na absolutnie wyżyny dobrego smaku. Zapiekankę możesz zjeść solo, albo z dodatkiem dobrego pieczywa lub z makaronem. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju, a kiedy się rozgrzeje wyłóż na tłuszcz kurczaka skórką do dołu. Krok 2 W międzyczasie dokładnie osusz udka ręcznikiem, posól (w zależności od wielkości udek 1/2-1 łyżeczka) i popieprz. Gorąco polecamy tę zapiekankę z kalafiora i kurczaka, prostą i pyszną. No i pachnie wszystkimi przyprawami jakie do niego dodasz, bo kalafior, sam w sobie dość mdły w smaku jest doskonałym nośnikiem innych aromatów. Krok 3 Wyjmij kalafiora z piekarnika, jeszcze raz przemieszaj. Między różyczki włóż udka z kurczaka. Kiedy wypłynie z nich przeźroczysty sok są gotowe. Posyp skórką startą z cytryny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-zapiekanka-z-kalafiora-z-kurczakiem/