Pod wieczór i kolejnego dnia już troszkę ciężej, ale nadal bez większych problemów nie tylko łyżką do lodów, ale i zwykłą (czyli nie zamarzają całkowicie, choć myślę, że w zamrażarce mojej Mamy nie dałoby się ich i nożem kroić, bo u Niej nawet moja bulionetka (tu łap na nią przepis – KLIK) zamarzła, a u mnie nadal nabieram łyżką:)). Dziecko zamawia lody – nie odpuści… 😉 Masa krówkowa o smaku tiramisu ma trochę kawowy posmak, a ja kawę lubię, więc smak chciałam wzmocnić. Mało mnie ostatnio na blogu, bo Wikusia jest bardzo absorbującą dziewczyneczką 🙂 jak coś mam zrobić to muszę z Zuzią iść na układ, by pomogła ją zabawić 😉 poniżej zdjęcie z takiej zabawy (akurat zabawianie nie podczas robienia lodów, bo wtedy to już Mąż był, ale potem pokażę Wam inne ;)) i przy okazji Zuzia, która tak niosła miskę do zlewu, że wszystkie paluszki spróbowały masy lodowej 🙂 LODY KAWOWE Pomyślałam, że jak to tak z masy krówkowej – pewnie zmarzną na kość i nie da się ich potem nabrać, trzeba było z czymś to połączyć… Ale Mąż (który już nie mógł przesłuchać tego Zuzi pojękiwania “Mamuunia, lób jooody ;D ) przypomniał mi o masie krówkowej o smaku tiramisu (miała być do ciasta) i zapytał, czy nie można by jej na lody JAKOŚ przeznaczyć. Mam na blogu też przepis na lody kajmakowe z 2 składników – totalny hit, prościej już nie można! Niestety, jeżyny się skończyły, a wykorzystywane były do wszystkiego, tylko nie do tego, aż się dziecko zbuntowało 🙂 i kilka dni temu, zamiast iść spać, prosiła mnie, żeby zrobić w końcu lody 🙂 Z 3 SKŁADNIKÓW Składniki: 400 ml śmietany 36% deserowej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej drobno zmielonej, ale może być też granulowana) 1 puszka (460g) masy krówkowej o smaku tiramisu (może być też zwykły kajmak) Wiedząc, że Zuzia nie odpuści i będzie chciała te lody jeść z nami przygotowałam je na bazie kawy zbożowej. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, masę kajmakową (nie musi być o smaku tiramisu, z klasyczną też lody wyjdą pyszne!). A lody kawowe z 3 składników to już prawdziwa mega bomba – czas, jaki poświęcasz to tylko 5 minut! W wersji dla dorosłych (i dla pewności, że lody nie zamarzną jeśli Wasza zamrażarka baardzo mocno chłodzi) można do masy dodać trochę likieru kawowego. P.s.