Sernik z musem malinowym

Ciasta
03.04.2018 18:42
Sernik z musem malinowym

Spód: 200 g ciastek owsianych 100 g masła 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy Masa serowa: 450 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 250 g mascarpone 100 ml śmietany 36% 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej Mus malinowy: 500 g malin 400 ml śmietany 36% 1 łyżka soku z cytryny 80 g cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra). Pozostałe podgrzać w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny, do czasu rozpuszczenia się cukru. Pestki wyrzucić. Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aby lekko przestygła. Twaróg, mascarpone, śmietanę i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką i cukrem. Dodatkowo: garść płatków migdałowych klika liści mięty Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut. Dodać maliny z żelatyną i mieszać mikserem tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek. Tak przygotowaną śmietanę odstawić do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć (sprawdzać co jakiś czas). Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/sernik-z-musem-malinowym-2/