Focaccia z cukinią i pomidorem / blaszka okrągła średnica 23 cm Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu 1/2 kostki świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy 1/2 szklanki ciepłej wody 1 pomidor rzymski kawałek cukinii 50 g grana padano lub parmezanu 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które może być przygotowane w okrągłej formie lub na prostokątnej blasze - ciasto jest wtedy o wiele niższe, ale za to bardziej chrupiące. Upieczony włoski chleb można z powodzeniem zamrozić w całości lub w kawałkach. Na samym końcu ścieramy na tarce na dużych oczkach grana padano lub parmezan. W tym czasie pomidora i cukinię kroimy na plastry. Na wyrośnięte ciasto wykładamy cukinię i plasterki pomidora. Chrupiąca z zewnątrz, puszysta i ładnie wyrośnięta. Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką.