Sernik krakowski

Łukasz
Ciasta
03.04.2018 8:17
Sernik krakowski

SKŁADNIKI Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 200 g zimnego masła szczypta soli Sernik krakowski: 2 kg półtłustego lub tłustego twarogu 12 jajek 200 g masła 300 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek 100 g włoskich orzechów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy ziarenka z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu) szczypta soli Do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka Lukier: 200 g cukru pudru 1 białko 2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wymieszaj wraz z solą i cukrem pudrem, wbij żółtka i dodaj posiekane masło. Z pozostałego kruchego ciasta wytnij paski za pomocą radełka i ułóż z nich kratkę na serniku. Do masy serowej dodaj ziarenka z laski wanilii (lub ekstrakt waniliowy), otartą skórkę cytrynową oraz pomarańczową, kandyzowaną skórkę pomarańczową, uprzednio namoczone we wrzątku rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Z jednej strony ciężki twarogowy, a z drugiej kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Wlej rozpuszczone i wystudzone masło (jeśli korzystasz z tłustego twarogu, możesz dodać o połowę mniej masła) oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Paski z ciasta posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Spód formy o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia, a z ciasta wytnij prostokąt na wielkość blaszki. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soku z cytryny. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 do 2 godzin, aż ser się zetnie (najlepiej sprawdzić to patyczkiem). Z tym przepisem z pewnością Wam wyjdzie idealny. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 2-3 mm. Sernik krakowski Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Białka należy ubić tak, aby miały konsystencję śmietany, sam zaś sernik po upieczeniu najpierw delikatnie schłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepszy sernik uzyskamy sami, mieląc twaróg, najlepiej tłusty — sernik jest wtedy bardziej mokry i puszysty. (Zbyt sztywna piana może spowodować, że sernik zbyt mocno urośnie, a później opadnie). Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem do białości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2014/04/sernik-krakowski.html