Składniki (keksówka 30x11cm): - 5 szt. średnich jajek - szczypta soli - ¾ szklanki drobnego cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - ⅓ szklanki mąki pszennej - ½ szklanki mąki ziemniaczanej - 2 czubate łyżki ciemnego kakao - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 duże łyżki majonezu (czubate) - aromat waniliowy ( pominęłam) - dodatkowo np. gorzka czekolada, czekoladowe jajka Wykonanie: - w misce ubijamy całe jaja ze szczyptą soli na puszystą masę - następnie stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego kogla-mogla - do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, miksujemy krótko na niskich obrotach, na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz całość krótko miksujemy - ciasto przekładamy do formy keksowej (autorka nie wskazała rozmiaru foremki więc użyłam 30x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170ºC.