Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 50 g gorzkiej czekolady 2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 4 szt. pralin orzechowych 100 g zmielonych orzechów włoskich Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 100 g wiórek kokosowych Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. A tu kwiaty i wino z dedykacją od mojego męża na Dzień Kobiet 💗💗💗 Ja postanowiłam zrobić własne pralinki kokosowo-czekoladowe: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier puder, kakao i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, które znajdują się zarówno w cieście, jak i w masie. Trochę czasochłonny, bo trzeba poczekać na schłodzenie ciasta, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Co prawda, to ja go musiałam upiec, ale od męża dostałam piękne kwiaty i wino z dedykacją, więc pieczenie już mu oszczędziłam 😉 Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Czekoladę razem z pralinami orzechowymi rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę razem z pralinami rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z gotowej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w posiekanych orzechach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i dalej wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Masło ucieramy mikserem z letnią rozpuszczoną czekoladą, dodajemy masło orzechowe. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc w celu schłodzenia. Pozostałą część masy wykładamy na wierzch i boki ciasta. Połowę gotowej masy wykładamy na pierwszy krążek, przykrywamy drugim krążkiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.