CZWARTEK: GRYCZANKI, CZYLI KOTLETY Z KASZY I MIELONEGO MIĘSA

Agnieszka
Obiad
22.08.2019 9:34
CZWARTEK: GRYCZANKI, CZYLI KOTLETY Z KASZY I MIELONEGO MIĘSA

Składniki: 250 g mielonego indyka 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała, starta cebula 1 marchew pokrojona w paseczki 1 jajko 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki mąki Gryczanki (greczanik) to popularne danie na Białorusi i na zachodniej Ukrainie, stanowi prostą kompozycję kilku składników uformowanych w kotlety i usmażonych. Sól i pieprz 1 łyżka masła 3 łyżki oleju tutaj) 1 szklanka sosu marinara (super prosty przepis znajdziesz Przygotowanie: Krok 1 W naszym przepisie skorzystaliśmy z tej metody i zapiekliśmy gryczanki w sosie pomidorowym, a wcześniej dodaliśmy do nich drobno posiekaną marchewkę. Wykładaj na niego greczaniki i smaż na intensywnym ogniu obracając kotlety, kiedy mocno zrumienią się od smażonej strony. Łatwe Liczba porcji: 2 Wspaniałe danie typu left overs, czyli wykorzystujące resztki z wczorajszego obiadu, na który była kasza gryczana. Proporcje składników dobrane są w taki sposób, że smak kaszy gryczanej, dla niektórych dość przykry, gubi się pośród aromatów przypraw i sosu pomidorowego. Choć jest to tak dobre danie, że warto je zrobić od początku, nie czekając aż w lodówce zostanie nadliczbowa kasza. My przepis na gryczanki nieco udoskonaliliśmy, krzyżując je z rosyjskimi tefteli, czyli pulpetami mięsno-warzywnymi. Kiedy się zapieni wysyp na nie posiekaną marchew i smaż przez 3 minuty. Włóż do kaszy mielone mięso, dodaj ½ łyżeczki soli, natkę pietruszki, wbij jajko i zagnieć całość na gładką masę. Rosjanie pozostałości ryżu lubią zagnieść z mięsem mielonym, cebulą i marchewką, usmażyć a potem zapiec w sosie pomidorowym. Polecamy Wam to danie, jako alternatywę do dość często w Polsce robionych pulpetów z ryżu i mięsa. Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-gryczanki-czyli-kotlety-z-kaszy-i-mielonego-miesa/