Ekspresowy ZAKWAS NA ŻUR – zrób go sama na święta!
Sekretem udanego żurku jest przede wszystkim naturalny zakwas oraz odpowiedni balans składników. Poznaj przepis na tradycyjny zakwas oraz na pyszny żurek.
PRZEPIS NAZAKWAS LAST MINUTE:
Składniki:
-Pół szklanki mąki żytniej (typ 720),
-Pół szklanki mąki żytniej razowej,
-2-3 szklanki przegotowanej ciepłej wody,
-3 ząbki czosnku,
-Skóra z chleba żytniego lub razowego (najlepiej na naturalnym zakwasie).
Przygotowanie:
-Wymieszaj w słoiku obie mąki i zalej wodą.
-Dodaj czosnek i skórkę chleba (opcjonalnie) następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
-Przykryj słoik lnianym materiałem, zabezpiecz wieko sznurkiem lub gumką.
-Odstaw słoik w ciepłe miejsce.
-Zakwas będzie gotowy w ciągu 3 dni. Wtedy przekładamy słoik do lodówki.
PRZEPIS NA ŻUREK:
Składniki:
-2 litry bulionu
-Pół litra zakwasu
-Biała kiełbasa surowa
-150 g boczku wędzonego
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-Łyżka chrzanu
-2-3 łyżki śmietany
-Majeranek suszony – 1,5 łyżki
-Jajko gotowane
-Przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
-Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż razem z boczkiem, aż się zarumieni.
-Podgrzej bulion i dodaj do niego boczek z cebulą.
-Dodaj również białą kiełbasę i całość gotuj przez 30-40 min.
-Po tym czasie dodaj zakwas.
-Dodając zakwas próbuj, czy smak nie jest już zbyt kwaśny.
-Następnie dodaj do garnka rozgnieciony czosnek, majeranek i chrzan.
-Gotuj zupę jeszcze 10-15 minut, a na koniec dodaj śmietanę.