Składniki: - 150 g masła - 5 żółtek - 5 białek - ⅔ szklanki drobnego cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - ⅔ mąki pszennej - ⅔ mąki ziemniaczanej - 1 ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia - skórka starta z 1 cytryny - szczypta soli - 50 ml aromatycznego alkoholu (np.: rumu, amaretto, koniaku) Polecam ugotować Wam na nadchodzące Święta pyszną cytrynową babkę – będziecie zachwyceni. |Cytrynowa babka gotowana| Jak zrobić cytrynową babkę gotowaną? Na koniec do ciasta dodać pianę z białek – wmieszać ja delikatnie aby babka była jak najbardziej puszysta. Lukier cytrynowy: - 3 łyżki soku z cytryny - około szklanki cukru pudru Dekoracja: - skórka cytrynowa Przygotować lukier miksując sok z cytryny z cukrem pudrem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę – odłożyć na bok. Babkę gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1 ½ godziny. Choć za oknem śnieg, czapka ciągle na mojej głowie, a wiosna ewidentnie się spóźnia to najwyższy czas pomyśleć o Wielkanocy. Do maślanej masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny. Smacznego :- ) |Cytrynowa babka gotowana| |Cytrynowa babka gotowana|